Barion Pixel

Vajda Cecília zongorája

Vajda Cecília a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egykori kórusvezénylés tanára a Magyar Rádió Kórusa Művészeti vezetője, s az Operaház bizonyos műsorainak kórusbetanítója (ezért a kiváló munkáért kapott számos dicséretet Lamberto Gardelli világhírű vendégkarmestertől.) 

1946-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd visszatért régi iskolájába az Erzsébet Nőiskolába, ahol korábban tanult, majd frissdiplomásként tanított, mindaddig ameddig Vásárhelyi Zoltán meghívta tanítani a Zeneakadémiára. 1967-ben Yehudi Menuhin Kodály Zoltánhoz fordult, hogy küldjön a magyar tanárok közül valakit, aki az ő londoni iskolájában bevezeti a magyar zenei nevelési módszert. Kodály Zoltán Vajda Cecíliát küldte. Több mint 40 évig tanított és vezényelt Kodály és Bartók műveket, megalapította a Brit Kodály Társaságot, majd a Kodály Akadémiát. 1992-ben a Magyar Köztársaság elnöke ezen nemes munkájáért kitűntette őt. 2009-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Kuratóriuma a legmagasabb magyar szakmai kitűntetést a Bartók-Pásztori díjat adományozta Vajda Cecíliának. Zongoráját korábbi iskolája a Teleki Blanka Gimnázium a hangszer teljes restaurálását követően befogadta.

Több mint 30 magánszemély, illetve az Alapítvány a Közjóért támogatásával vált lehetségessé a több mint 800.000 Ft-os beruházás. Bár a hivatalos adományozás az alapítványon keresztül történt, az adományokat Puskásné Ispán Franciska, Vajda Cecília egykori tanítványa gyűjtötte. A hivatalos átadás augusztus 27-én lesz iskolánk dísztermében.

Ajánlott